Radioseurannassa olevat, Oulanka- Kuusinki- ja Kitkajokeen kudulle kesän mittaan nousseet taimenet ovat mitä ilmeisimmin hoitaneet kutuhommansa ja etsiytymässä talvehtimispaikoille.

Ensimmäiset havainnot Venäjälle päin palaavista kaloista tehtiin 5.-6.10. Tuolloin Kuusingin ja Kitkan jokisuiden radiovastaanotinten ohi Venäjälle päin ui yön pimeydessä yhteensä neljä kalaa. Niiden joukossa oli kummitaimenista Ilkka.

Kuusinkijoen Alexander on siirtyillyt viime viikkoina asteittain alavirtaan päin, mutta nähtävästi empii vielä rajan taakse paluun suhteen.

Natalia on yhä entisellä paikallaan Kitkajoen Harrisuvannossa. Myös Maria, Muikku ja Helmi ovat toistaiseksi pysytelleet paikoillaan.

Kiutakönkäästä oman pyrstön voimin yli mennyt pohjoisen poika Oula kävi kudulla Sallassa asti Savinajoella ja on nyt palailemassa alavirtaan.

Taimenia paikantaneet RKTL:n erikoistutkija Ari Huusko ja tutkimusmestari Tapio Laaksonen (kuvassa peilaamassa Alexanderin mestoja Kuusingin Vihtamutkassa) hämmästelevät Venäjälle palaavien kalojen suurelta näyttävää osuutta. Aiemman radioseurantatutkimuksen perusteella suurin osa vaellustaimenista jää talvehtimaan Suomen puolelle jokiin. Parin viikon kuluessa selvinnee, mitkä on lopullinen jokitalvikoiden osuus radioseurannassa olevien taimenten joukossa.