Luonnonystävänä tunnettu olympiamitalisti Enni Rukajärvi on saanut Kuusamon kaupungilta ja Metsähallitukselta nimikkotaimenen. Enni-taimen ui nyt kotijoessaan Oulangalla, vähän matkan päässä Enni Rukajärven kotikylältä.

Rukajärven mukaan nimetyn Enni-taimenen kutuvaellusta Venäjältä Suomeen on seurattu viime kesästä lähtien kuuntelemalla sen lähettämää radiosignaalia.

Sekä Enni Rukajärvi että hänen nimikkotaimenensa ovat syntyjään kuusamolaisia. Enni-taimen kuoriutui mätimunasta Oulankajoen yläjuoksulla loppukeväästä 2003. Se lasketteli Oulankajoen kuohuvat kosket ensimmäisen kerran kolmivuotiaana, vaeltaessaan itärajan yli Venäjän Pääjärveen syönnökselle.

Enni varttui Venäjällä vahvaksi vaeltajaksi: viime kesänä se suuntasi jo kolmannen kerran kudulle synnyinseudulleen Oulankajokeen. Silloin se sai kannettavakseen radiolähettimen ja auttaa nyt kalatutkijoita sukunsa vaellustapojen ja suuruuden selvittämisessä.

Hopeamitalistin nimikkotaimen talvehtii parhaillaan Oulankajoen Savilammessa. Se odottaa kevättulvaa, jonka mukana se voi lasketella alavirtaan Venäjälle, palautumaan kutuvaelluksen rasituksista muikkutankkauksen avulla. Useimmat sen lajitovereista palasivat Venäjän avariin vesiin heti syksyisen kutunsa jälkeen, mutta Enni katsoi parhaaksi jäädä viettämään talvea kotiseudulleen.

Lumilautailija Enni Rukajärvi palasi Sotshin olympiaretkeltään Kuusamoon tiistaina 18.2.2014. Kuusamon kaupunginjohtaja ojensi hopeamitalistille kotiin vietäväksi pehmotaimenen, koska oikea Enni-taimen vietti talvipäivää tavoittamattomissa Oulankajoen jään alla.