Metsähallitus

Olangajoen Vartiolampi Kivakkatunturin päältä nähtynä

Carlin-merkitty luonnontaimen vapautetaan

Taimenen mätiä hautomossa

1 / 3

Ylisiirrot Kiutakönkäällä

Vuonna 1965 alettiin Oulankajoen Kiutakönkään alta ottaa kiinni ja merkitä kutuvaelluksella olevia taimenia. Tuolloin uskottiin, että taimenet eivät jaksa itse nousta Kiutakönkään yli. Toisaalta taimenia uhkasi könkään alapuolisella alueella rehottava salakalastus.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL ja Metsähallitus ovat vuodesta 1965 asti jatkaneet ylisiirtojen tekemistä joka kesä, vaikka RKTL onkin myöhemmin saanut radiolähetinkaloja seuraamalla selville, että taimenet pääsevät könkään yli vaivatta omin voimin.

Vuoden 2014 ylisiirtokampanja toteutettiin osana Oulangan taimenhanketta, Karelia ENPI -rahoituksen tuella. Ylisiirrettyjen taimenten määrä oli historian pienin, vain yhdeksän yksilöä.

Ylisiirroista saatavien tietojen avulla on voitu arvioida mm. Oulankajoen taimenkannan suuruuden muutoksia vuosikymmenten kuluessa. Ylisiirron yhteydessä merkattujen kalojen merkkipalautusten perusteella on myös haarukoitu, kuinka suuri osa Oulankajoen kannan kutuvaeltajista joutuu kalastajien saaliiksi ja missä.

Vuoteen 2013 mennessä Kiutakönkäällä oli merkitty 3089 taimenta. Niistä 378:n merkki palautui tutkijoille Suomesta ja 145:n merkki Venäjältä

Tämä ja paljon muuta ylisiirretyistä taimenista jalostettua tietoa löytyy FM M. Saraniemen (2005)  ja iktyonomi S. Ervastin (2014) opinnäytetöistä.

Ervastin (2014) laatimassa kuvassa (alla) näkyy ylisiirrettyjen taimenten Carlin-merkkipalautuspaikat Suomessa niiden merkkien osalta, joihin kalastajat ovat liittäneet tarkan tiedon pyyntipaikasta.

Tulostusnäkymä Kerro kaverille

Kerro kaverille



  Lisää kavereita